Zona este una istorica orientata catre activitati cu specific romanesc: tesaturi executate manual, pictura religioasa, olarit. Pe langa Targul Oalelor din prima Duminca din Iunie, mai puteti vizita Muzeul Manastirii Hurez, Muzeul Etnografic, Casa de cultura Horezu, Biblioteca oraseneasca “ Ada Orleanu”.
O multime de evenimente care promoveaza traditiile specifice zonei se desfasoara aici anual:
-
Targul de olarit “Cocosul de Hurez”.
-
Fagurele de aur – sarbatoare nationala a apicultorilor.
-
Festivalul Eco-Etno-Folk-Film.
-
Invartita dorului – festival de cantec ciobanesc si parada de costume populare.
-
Braul de aur – sezatoare si concurs de creatie.
Pe langa toate aceste localitati, judetul Valcea are in patrimoniu sau si o multime de manastiri renumite pentru istoria si frumusetea lor. Cea mai renumita si cunoscuta la nivel national este Manastirea Cozia cu hramul “ Sf. Treime”.
Mircea Cel Batran este cel sub tutela caruia a fost construita aceasta manastire. Picturile sale dateaza inca din anul 1388, fiind facute anumite reparatii si renovari dar elementele sale si-au pastrat farmecul unei epoci trecute.
Manastirea Stanisoara, este amplasata la poalele masivului Cozia, pe teritoriul localitatii Calimanesti, fiind o manastire de calugari. Primul asezamant monarhal a fost un schit din lemn iar actuala biserica din piatra a fost construita intre 1903 si 1908.
Frumusetea acestei manastiri este data de pozitionarea ei intr-o zona cu frumuseti naturale. Aici viata bisericeasca este putin diferita, slujbele tinandu-se numai noaptea, iar monarhii nu mananca carne.