Judetul Valcea detine un potential turistic enorm, aflat acum intr-un proces de resuscitare. Datorita asezarii sale geografice, Valcea beneficiaza de o mare varietate a formelor de relief: munti, dealuri subcarpatice, podisuri, lunci cu aspect de campie, defilee si depresiuni.
Cei aflati intr-un fel de misiune de explorare turistica si culturala a Romaniei, au 10 motive in plus, pe langa celebra Transalpina, pentru a vizita judetul Valcea.
Transalpina, drumul regelui sau sufletul muntenilor
Drumul din Romania aflat la cea mai mare altitudine (maxim: Pasul Urdele, 2145m), Transalpina face legatura intre Oltenia si Transilvania inca de pe vremea razboaielor daco-romane. Legenda spune ca in Transalpina, muntenii si-au pus sufletul si esenta, in final drumul fiind asa ca ei: falnic si demn.
Numit si Drumul Regelui deoarece a fost data in folosinta in perioada interbelica (1938) de catre regele Carol al II-lea, Transalpina iti poarta pasii prin 148 km de peisaj de vis. In judetul Valcea se afla cei 20km din Transalpina aflati la cea mai mare altitudine.
La doar 7.5 km distanta de intersectia Transalpinei cu Obarsia Lotrului, se afla Ski Resort Transalpina, unde iubitorii sporturilor de iarna se pot bucura de o vacanta de vis.
Pe langa Transalpina, va mai propunem si alte 6 atractii turistice in Valcea, un judet cu un potential turistic insuficient valorificat, dar care ascunde numeroase ,,comori’’:
Salina Ocnele Mari se intinde pe o suprafata de 10.000 de metri patrati, cu un parc turistic ce include o biserica, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, terenuri de baschet, fortbal, tenis, mese de biliard si locuri de joaca pentru copii. Salina Ocnele Mari se afla la numai 12km distanta de Ramnicu Valcea, resedinta de judet.
Statiunea Calimanesti Caciulata. Aflata tot in apropiere de Ramnicu Valcea, la o distanta de 18km, orasul Calimanesti impreuna cu statiunea Caciulata au dat nastere statiunii Calimanesti Caciulata, deschisa pe parcursul intregului an. Piscine, drumetii la munte, tratament balneologic, restaurante, manastiri de patrimoniu, croaziere pe Olt si de multe altele te poti bucura aici.
Lacul Vidra este un lac de acumulare fondat in anul 1972, cu o lungime de 9km si o suprafata de 940ha. Inconjurat de paduri de molid, lacul Vidra este o atractie pentru turistii care circula pe Transalpina.
Statiunea Baile Olanesti reuneste armonios factori naturali curativi: factorul climatic si topoclimatic local cu factorul hidromineral, fiind cea mai renumita statiune balneoclimaterica din Romania in ceea ce priveste debitul si numarul de izvoare, precum si compozitia si concentratia apelor minerale de aici.
Horezu, cel mai important centru de olarit din tara. Horezu este un renumit centru orientat inspre activitati de artizanat specifice romanesti: olarit, tesaturi manuale, pictura religioasa, ceramica, etc. De vizitat: Muzeul Manastirii Hurez, Muzeul Etnografic Horezu, Casa de Cultura Horezu. Daca va aflati in zona in prima saptamana din luna iunie, sa nu ratati ,,Cocosul de Hurez’’, targul anual de olarit.
Manastiri in judetul Valcea. Monumente de arta religioasa, manastirile din Valcea impresioneaza turistii cu arhitectura si cu istoria lor. De vizitat: Manastirea Cozia, Hurezi, Govora, Bistrita, Manastirea dintr-un Lemn, Surpatele, Arnota, Episcopia Ramnicului.