Valcea e o livada incantatoare, cu vai strabatute de ape limpezi, cu pajisti inflorite pe sub poalele codrilor, cu sate vesele, pe marginea raurilor, cu drumuri albe si netede…

Astfel descria Alexandru Vlahuta, la inceputul secolului al XX-lea, judetul Valcea, primul judet atestat documentar din Romania (in 1392, de catre Mircea cel Batran). Judetul Valcea, datorita pozitionarii sale geografice, este unul dintre judetele din Romania cu cel mai mare potential turistic, indiferent de sezon, indiferent de categoriile sociale vizate.

Regasim in Valcea aproape toate formele de relief: munti, dealuri subcarpatice, podisuri si lunci cu aspect de campie, defilee si depresiuni intramontane. Numeroasele lacuri formeaza o retea hidrografica, bogatia judetului Valcea fiind completata de resurse minerale semnificative, dintre care, importante din punct de vedere turistic, trebuie amintite izvoarele de ape minerale de la Calimanesti, Baile Olanesti si Baile Govora.

parcul-ostrov

Merita mentionata aici statiunea Calimanesti Caciulata, reintrata in circuitul turistic national si devenind o atractie turistica in adevaratul sens al cuvantului. Accesibila pe parcursului intregului an, statiunea atrage turistii cu piscine, drumetii si trasee montane, tratamente balneologice, restaurante, manastiri incluse in patrimoniu, croaziere pe Olt si multe altele. Mai mult, complexul spa Mirajul Oltului din Calimanesti se anunta a resuscita si mai mult zona din punct de vedere turistic.

Statiunea Baile Olanesti, aflata intr-un cadru natural absolut minunat, a inceput sa iasa din letargie. Devenita intr-o perioada o simpla statiune pentru gratare, sub brandul izvoarelor medicale, statiunea pare sa fie acum revigorata si sa fie recunoscuta pentru ceea ce este: una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice din Romania din punctul de vedere al numarului de izvoare si al debitului acestora, precum si al compozitiei si concentratiei apelor minerale.

baile-olanesti

In acelasi domeniu turistic valcean, insa, din pacate, fara sa beneficieze de atentia cuvenita: Baile Govora. Desi candva ar fi existat un potential turistic real, azi Baile Govora par fi o batalie pierduta.

Din punct de vedere montan, Valcea exceleaza cand vine vorba de domeniile schiabile. Vorbim aici de Transalpina Ski Resort, cel mai modern si performant domeniu schiabil din tara, intins pe malul unui lac, al treilea ca dimensiune din Romania, rezultat al unor investitii din partea statului, dar care permite dezvoltarea unor domenii private schiabile. Aflat la doar 7.5 km distanta de intersectia Transalpinei cu Obarsia Lotrului, Transalpina Ski Resort este un vis pentru iubitorii sporturilor de iarna.

transalpina

Indreptandu-ne atentia inspre o alta resursa naturala, sarea, ajungem la Ocnele Mari. Salina Ocnele Mari se afla in apropiere de Ramnicu Valcea, resedinta de judet, parcul turistic de aici incluzand o biserica, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, terenuri de baschet, fotbal, tenis, mese de biliard si locuri de joaca pentru copii. Localitatea in sine a evoluat in sectorul turistic foarte mult in ultimul an: de la 3 pensiuni, s-a ajuns la peste 50 de pensiuni!

salinaoc

Pe langa atractiile turistice de mai sus, cu un real potential turistic la nivel national si, de ce nu, international, Valcea ascunde comori de natura culturala, folclorica si istorica. Amintim de Horezu, acest centru important al olaritului si al artizanatului traditional specific romanesc, de manastirile incluse in patrimoniu, de cele doua cule (case boieresti) din comuna Maldaresti, unice in peisajul arhitecturii medievale romanesti si parte din Muzeul de Arta Medievala Maldaresti sau de Muzeul Nicolae Balcescu, conacul ridicat in 1828 de Iancu Balcescu, fratele revolutionarului pasoptist.

oale